Yves Beck: 97-98 Punkte
"Das Bouquet von Ausone beeindruckt durch seine Klarheit, Reinheit und Definition. Alles ist auf die Details ausgerichtet, auf die Tiefe mit dem Anspruch, Ausone zu sein. Sicherlich eine andere Interpretation; wie jedes Jahr ist er einzigartig mit seinen Besonderheiten und seiner Identität. Schöne Symbiose zwischen roten und schwarzen Beerentönen. Am Gaumen offenbart sich der Wein linear, in einem Zug, nahtlos, mit samtenen und kräftigen Tanninen, die zusammen mit einer funkelnden, energiegeladenen Struktur ein hervorragendes Rückgrat bilden. Ein tiefer, eleganter Ausone von großer Finesse. Er verfügt über die Substanz für eine lange Zeit im Keller, kann aber sicherlich bereits in seiner Jugend genossen werden! Saftiger, leicht salziger und sehr langer Abgang." (04/2025)
Jane Anson: 96 Punkte
"Deep ruby in colour, this delivers texture and flavoursome sappy fruits, clear winemaking skill that maintains estate signature. You feel the tightrope walk of minerality and fruit, and as in 2021 Ausone is at the very top of what was possible in the vintage. Cassis bud, peony, violet, cloves, jasmine flowers, chamomile, subtle complexity and layers that expand and build through the palate. The successful construction of this wine highlights what was so challeging to fully achieve with so many others in the vintage. Harvest 30 September 5 October, Philippe Baillarguet cellar master. 100% new oak." (04/2025)
Falstaff: 94 Punkte
"Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Zart nach Preiselbeeren und Himbeeren, floraler Touch, zart nach Kräutern und Limettenzesten, zarte Edelholzwürze. Saftig, elegant, reife dunkle Beerenfrucht, zart nach Kirschen, feine Tannine, frischer Säurebogen, salzig und anhaftend, zeigt Länge und Reifepotenzial." - Peter Moser (04/2025)
Vinum: 95 Punkte
"Rubinrot leuchtend; feiner Duft nach Kirschen, Blutorangen, Marzipan und Brombeeren, florale Töne schwingen mit, dazu subtile Röstnoten; delikat am Gaumen, ungemein präzis, still beginnend, baut Druck auf, schwebt über die Zunge, grosser Spannungsbogen, zeigt Energie, Finesse, Eleganz und eine sehr gute, aromatische Länge. Ein burgundisch anmutender Ausone, der früh Trinkreif sein wird." (04/2025)
The Drinks Business: 94-96+ Punkte
"Spiritual. Much more expressive than La Chapelle with the Merlot setting the frame for the gloriously radiant Cabernet Franc to express itself. Damsons, damson skin, blueberries, brambles and a little mulberry. Graphite and a suggestion of gentle sweet spice from the oak. That very Ausone roasted walnut note too. Peony and a hint of wisteria. Maybe a rose petal or two. This has a gracious natural sweetness, the fruit just al dente. More red berries than usual here, a little less cherry. The grip of the tannins pinches and releases the sapidity gently sculpting and constructing the architecture of the wine. Intensely sapid in the mid-palate. Gracious, elegant with great finesse and fabuloulys chewy crumbly limestone tannins on the finish." - Colin Hay (04/2025)
Decanter: 95 Punkte
" A creamy, crisp nose of cherry and raspberry yoghurt, alive and focused. Initially sharp with a punch of acidity, it turns strict and linear, framed by well-integrated tannins with a spiced, cool liquorice edge. Serious yet controlled, it offers clarity, precision, and purity, with mouthwatering acidity and minty, graphite terroir notes. Not as full as some, but faultless, it’s structured, suave, and racy, with shiny, long-lasting flavour. A yield of 33hl/ha. 3.5pH, and 100% new oak ageing, no press. A primeurs blend as wines are still ageing separately. " - Georgina Hindle (04/2025)
Weinwisser: 20/20 Punkte