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Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

94 POINTS
"...sehr schöne, reife blaubeerige Frucht, auch rote Komponenten, feine Grafite-Noten, gewisse Saftigkeit, Mitte sehr schlank für die kräftigen Tannine, gute Säure, Schoko im Finish." (04/2025)


Yves Beck: 97-98 Punkte

"Das Bouquet von Cos ist subtil und tiefgründig. Es offenbart Noten von Holunder, Cassis und roten Beeren. Diese werden durch die Frische von Iris, Süßholz und Minze ergänzt. Der Wein präsentiert sich im Auftakt dicht und subtil. Er ist sich seiner Kraft bewusst, ohne jedoch überschwänglich zu sein. Diese Kraft wird durch eine willkommene Säure kanalisiert, die sowohl strukturierend als auch erfrischend wirkt. Ein Wein, der sich noch nicht vollständig offenbart, aber bereits seine Größe erkennen lässt. Frischer, fruchtiger und langanhaltender Abgang." (04/2025)


Jane Anson: 94 Punkte

"Highly textural, with layers and depth, this shows savoury and slim black fruits, real finesse, beautifully precise and grippy texture, cocoa bean, espresso, lovely quality. This feels genuinely old school in the best sense of the word. Harvest 23 September to 7 October. 3.52 pH. 20% new oak, 46% 1st wine." (04/2025)


Falstaff: 94 Punkte 

"Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Feinwürzig, dunkle Waldbeeren, schwarze Kirschen, tabakig, einladende Cassisnuancen sind unterlegt. Komplex, saftig, elegant, frische dunkle Beeren, angenehme Extraktsüße, reife Tannine, mineralisch, anhaftend, zeigt Länge und Reifepotenzial." - Peter Moser (04/2025)


Vinum: 97 Punkte 

"Leuchtendes Rubinrot; feinduftig und tiefgründig, sehr floral, strahlende Frucht, kräuterwürzige Noten, ein Parfüm sondergleichen; der Auftakt ist subtil, fast scheu, dann baut der Wein aus, sehr gute Struktur, grosse Eleganz, feinste Tannine, wunderbare Säure; dieser Cos zeigt Trinkfluss und Finesse, hallt lange nach, endet auf einen Mix aus Brombeeren, Johannisbeeren und Blutorangen. Ein Cos von grosser Eleganz." (04/2025)


The Drinks Business: 94-96 Punkte

"Profound. Cool and inviting. That sensation of descending the stone steps down into the crypt, with a hint of candle smoke and incense alongside the dark berry and stone fruits – cassis, damson, a little very dark chocolate, bramble, mulberry, graphite. This is cool and svelte on the entry. Impressively broad-framed and impressively layered – the gravitas from the layering here producing a greater vertical range because of the thicker layers (not silk, nor even cashmere but velvet). But what I like most is that this remains pure and clear and limpid and crystalline – like the surface of a wide lake at night. The cassis builds with aeration rendering this very classical. Gorgeous texturally." - Colin Hay (04/2025)


Weinwisser: 18,5/20 Punkte

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Vinous

95-98 POINTS

The 2024 Cos d'Estournel could very well be one of the wines of the vintage. Bright and vibrant in the glass, with tons of energy, the 2024 impresses with its vertical structure, depth and overall balance. Blue/purplish fruit, spice, new leather, lavender and mocha are beautifully delineated throughout. The 2024 is super-classic. The modest 12.8% alcohol is notable, especially because that also means there is less extraction of wood. Cos is one of my early favorites in 2024.


- Antonio Galloni (04/2025)

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James Suckling

96-97 POINTS

There is huge depth and lots of intensity from this year's Cos. Quite powerful, deeply colored and dense, but there is freshness. Concentrated and tight-grained, with a full body and a pretty lengthy finish. Quite unique for its broadness and density, with lots of blackberries in the finish.


- Zekun Shuai (04/2025)

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Jeb Dunnuck

93-95 POINTS

The 2024 Château Cos D'Estournel is a clear step up, with a concentrated, rich, yet still elegant profile. Cassis, graphite, crushed stone, and freshly sharpened pencil notes all define the aromatics, and it's medium to full-bodied, has a focused, structured mouthfeel, good acidity, and building tannins. It's going to require patience but is clearly an outstanding Cos in the making. Based on 60% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 1.5% Cabernet Franc, and a splash of Petit Verdot, resting in 50% new oak, it hit 12.76% with a pH of 3.57 and an IPT of 71. (05/2025)

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Lisa Perrotti-Brown

93-95 POINTS

Deep garnet-purple in color. Requires a little swirling to unlock notes of fresh blackcurrants and kirsch, leading to suggestions of bay leaves, wet slate, and tapenade with a touch of violets. The light-bodied palate is refreshing and elegant with fine-grained tannins and a whispery finish. (05/2025)

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Parker – Wine Advocate

93-95 POINTS

The 2024 Cos d'Estournel is shaping up beautifully. Offering up aromas of sweet cassis, plums, pencil shavings and iris, it's medium to full-bodied, supple and suave, reflecting this estate's pivot to a more harmonious, less aggressively extracted style. With a layered, seamless core of fruit framed by plenty of sweet, powdery tannin, it's a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 1.5% Cabernet Franc and 0.5% Petit Verdot that checks in at 12.7% alcohol. Cos is an early-ripening terroir, and that clearly played to the relative strengths of the vintage. Harvest here began with the estate's old-vine Merlot on gravel on September 23, concluding with the last Cabernet Sauvignon on October 7.


- William Kelley (04/2025)

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Château Cos D´Estournel

Château Cos d’Estournel – von Indien zum Strichcode

Wer vor Jahrzehnten noch dem gaskognischen Dialekt mächtig war und einen Kieshügel beschreiben wollte, nutzte die Vokabel „cos“. Und schon wissen Sie, auf welchen Böden die Rebstöcke des Château Cos d’Estournel gedeihen… Die 1811 erf ...