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Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

Jane Anson: 90 Punkte 
"Austere on the opening, juicy ripe yellow plum, flavoursome if slim with a wave of grilled oak, liqourice root, crayon and dried spice notes. Skilful construction. 28 hl/ha yield." (04/2025)

Falstaff: 91 Punkte 
"Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Zart nach Vanille und schwarzem Beerenkonfit, eingelegte Kirschen, etwas Feige. Mittlere Komplexität, Zwetschken, frisch strukturiert, mineralisch, rotbeerige Nuancen im Abgang, bietet unkompliziertes Trinkvergnügen." - Peter Moser (04/2025)

Vinum: 91 Punkte 
"Feiner Duft nach Brombeeren und Kräutertee, dahinter rote Johannisbeere; zugänglicher Gaumen, leichtfüssig, elegant, das Holz ist gut verpackt, die Säure belebt, zeigt Ausgewogenheit, Finesse und eine schöne aromatische Länge. Den Jahrgang sehr gut interpretiert. Empfehlenswert." (04/2025)

Yves Beck: 94-95 Punkte 
"Das Bouquet von Dassault offenbart sich nach und nach. Anfangs eher reduktiv, kommt es im Laufe der Minuten zur Geltung und lässt fruchtige, blumige und würzige Nuancen auftreten. Der Wein ist zunächst einladend und bringt dann seine Finesse und seine Schlankheit zur Geltung, die von der Säure gestützt sind. Man spürt deutlich, dass er ehrlich sein will, dass er den Ort, aus dem er stammt, durch die prägnante und frische Seite seiner Struktur hervorheben will, während die Tannine die Kraft bilden. Ein harmonischer, saftiger und langanhaltender Wein." (04/2025)

The Drinks Business: 91-93 Punkte 
"Unusual in the context of the vintage aromatically, with a lighter hued fruit profile – more red berries and red cherries and less florality than is often exhibited here. Glossy, even succulent, in the mouth, this pushes the cheeks and fills the mouth with juicy fruits. More dynamic and energetic still when re-tasted at the property. Lacking a little in complexity, but this is tactile in its vibrant fresh juiciness and also very refreshing." - Colin Hay (04/2025)

Decanter: 92 Punkte 
"Dark fruit and savoury tones on the nose and palate. Juicy and supple, with an almost sweet kick of acidity that is so enjoyable. Quite focused on the frame and tannin texture but there’s nice clean and crunchy fruit in the background with salty tannins to the fore. Well positioned and with a nice ease of drinking here. Nothing overdone or pushed too much." - Georgina Hindle (04/2025)

Weinwisser: 17/20 Punkte
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Vinous

92-94 POINTS
The 2024 Dassault has a simple nose with dark berry fruit, sage and earthy scents. It just needs more brightness and complexity. The palate is medium-bodied with light tannins. This is balanced but clearly built for early drinking and in that respect, it's not a bad Saint-Émilion. Keep expectations modest and cellar away the superior 2022. - Neal Martin (04/2025)
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James Suckling

92-93 POINTS
Pretty red cherries and berries with a floral lift. This is juicy, medium- to full-bodied and solid in structure. The firm, medium-long finish has lovely fruit at the end. - Zekun Shuai (04/2024)
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Jeb Dunnuck

90-92 POINTS
Beautifully done, with a fresher yet nicely concentrated style, the 2024 Château Dassault offers ample darker berry fruits, integrated oak, crushed stone-like minerality, and violet-like nuances. Medium-bodied on the palate, it offers ripe tannins in a balanced, nicely focused style. (04/2025)
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Lisa Perrotti-Brown

93-95 POINTS
Deep garnet-purple colored. Notes of juicy raspberries and kirsch pop from the glass, giving way to hints of rose bud tea and spearmint with a touch of underbrush. The light to medium-bodied palate is lively with fine-grained tannins and plenty of red berry flavors, finishing fragrant. Nice! (04/2025)
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Parker – Wine Advocate

90-92 POINTS
The 2024 Dassault is a very strong effort, offering up aromas of sweet cherries, berries, plums and petals, followed by a medium-bodied, ample palate with good purity, depth and persistence. As readers may remember, there have been many changes at this address in the last couple of years: Thomas Duclos has come on board as consulting enologist, and the estate has acquired the vineyards of Petite Faurie de Souchard (not to be confused with nearby Petite Faurie de Soutard), which complements their existing clay terroirs with some of Saint-Émilion's limestone slopes. - William Kelley (04/2025)
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Château Dassault

Château Dassault – Zielsetzung erreicht

Eigentlich kamen sie aus der Luftfahrtindustrie, doch spätestens mit dem Erwerb des Château Couperie 1955 haben Rebstöcke Flugzeuge und Co. von ihrem Platz verdrängt. Das Anwesen selbst wurde bereits 1862 und damit knapp 100 Jahre zuvor von der ...