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Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

94+-95 POINTS
"...sehr schöne, softe, reife und rotbeerige Frucht, sehr elegant am Gaumen, feine nussige Töne, große Balance, mittlerer Körper, tolle Säure, sehr gute Tannine." (04/2025)


Jane Anson: 93 Punkte

"Savoury, precise and poised, with lovely texture, softly spoken with high floral aromatics, rose petals, peony, fine tannins, drawn out character, long slow build of tension through the palate, unrolling to show white truffle and mint leaf. Tannic grip, estate signature, more softly spoken than in recent vintages, but Haut-Bailly has proved over and over again that it is capable of delivering over the long term, and that it delivers excellence even in challenging vintages - an upscore potential in bottle. Harvest 18 September to 4 October, 30hl/h yield. Gabriel Vialard technical director." (04/2025)


Falstaff: 95 Punkte 

"Kräftiges Rubingranat, violette Reflexe, dezente Ockerrandaufhellung. Nuancen von Brombeeren und Cassis, ein Hauch von Pflaumen, tabakige Kräuterwürze, kandierte Orangenzesten. Saftig, elegant, reife Herzkirschen, finessenreicher Säurebogen, mineralisch, extraktsüß und delikat im Abgang, sicheres Reifepotenzial, bereits jetzt sehr harmonisch." - Peter Moser (04/2025)


Yves Beck: 94-95 Punkte 

"Das Bouquet von Haut-Bailly offenbart sich mit Delikatesse und Gelassenheit. Von Anfang an signalisiert er, dass er nicht nach Glanz strebt, sondern seine Fähigkeiten in Finesse und Präzision unterstreichen möchte. Einladende fruchtige und würzige Nuancen mit Düften von Brombeeren und einem Hauch von Eukalyptus, der für Frische steht. Am Gaumen bleibt der Wein auf Finesse ausgerichtet, doch die Kraft bleibt sein Kapitän, sein Anführer. Sie geht Hand in Hand mit der Frische, die ihm eine feine Herbheit verleiht, die auch den Abgang konsolidiert. Insgesamt ein recht klassischer und zeitgemäßer Wein. Die Reifung wird sicherlich noch mehr Substanz bringen. Ein ehrlicher, frischer und eleganter Haut-Bailly! In diesem Sinne verwende ich eine breitere Skala als üblich. Man muss nach vorne schauen, und mein Optimismus ist angebracht!" (04/2025)


Vinum: 95 Punkte 

"Feinduftig, rotfruchtig, rauchig, mineralisch, Sauerkirschen, Cassis, Walderdbeeren, Rosenblüten; der Gaumen ist gradlinig, gewohnt elegant, feinkörnige Tannine, zupackende Säure, delikate, reife, rote Beerenfrucht, auch der Gand Vin mit burgundischem Ausdruck und im Abgang von sehr guter Länge und mit fast schon einer spicy Würzigkeit. Ein Haut-Bailly der früh verführen wird." (04/2025)


The Drinks Business: 94-96 Punkte 

"There were no problems of coulure and millerandage here. Sandalwood, graphite, a hint of cedar, plump and plush dark berry and damson fruit. A little pink and green peppercorn. Subtle wild floral notes – small spring flowers. Sage and sprigs of thyme. So soft and gentle on the entry, hyper-layered a little like Don Giovanni’s list of conquests – each time you get to the bottom you find another line, another layer! Super refined, ultra-elegant and transcendent of the challenges we associate with the vintage. A very subtle note of red liquorice. So fine and gentle, so lithe and poised. A very great success. A lovely evolution in the glass too as the cedar starts to emerge. It’s actually very classical." - Colin Hay (04/2025)


Weinwisser: 19/20 Punkte

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Vinous

93-95 POINTS

The 2024 Haut-Bailly was picked from September 25 to October 4 and matured in 50% new oak, possibly with a shorter élevage. As usual, it deserves patience at this stage as it gradually opens and coheres with aeration. This has a perfumed bouquet built around redcurrant, cranberry and wild strawberry fruit. It's quite floral in style with finely delineated touches of freshly-rolled tobacco and wilted rose petal. The palate is creamy on the entry and velvety in texture, with finely chiseled, lace-like tannins. It is very well balanced with one of the few sensual vintages that you will find from this year. This will be much earlier drinking than other vintages, but that does not detract from what will be one of the most pleasurable 2024s to drink.


- Neal Martin (04/2025)

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James Suckling

93-94 POINTS

A soft, light Haut-Bailly from this challenging year, with lots of red cherries, red berries, red bell peppers and fresh herbs. Quite approachable, with a medium body and soft-grained tannins. Well-judged soft extraction makes this likely approachable right after release. Not ambitious, but well balanced, juicy and refined. Brambly and lively. Early harvest? 58% cabernet sauvignon, 40% merlot and 2% cabernet franc.


- Zekun Shuai (04/2025)

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Jeb Dunnuck

93-95 POINTS

The Grand Vin 2024 Château Haut-Bailly is a blend of 58% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, and 2% Cabernet Franc that will spend 18 months in 50% new oak. It's an incredibly elegant, seamless Haut-Bailly, offering perfumed red and black fruits, spring flowers, spice, and loamy earth. These carry to a medium-bodied Pessac-Léognan with a layered, pure mouthfeel, ultra-fine tannins, and a great finish. As always, it's not the biggest or richest wine in the vintage, but it shines for its finesse and elegance. (05/2025)

lisa_perrotti-brown

Lisa Perrotti-Brown

95-97 POINTS

Deep garnet-purple colored. Comes bounding out with exuberant notes of black cherries and fresh black currants, plus hints of violets, dark chocolate, and menthol with a waft of crushed rocks. The medium-bodied palate is coated with bright blackberry flavors, supported by soft, silky tannins and plenty of freshness, finishing long and perfumed. (05/2025)

Robert_Parker

Parker – Wine Advocate

I tasted the 2024 Haut-Bailly twice and found it hard to understand. Judgement reserved until after bottling. - Yohan Castaing (04/2025)
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Château Haut Bailly

The Irish Fiddle and the wine

Schon im 15. Jahrhundert soll es in der Gegend des heutigen Château Haut-Bailly Reben gegeben haben. Da schau mal an! Was man heute als Haut-Bailly kennt, wurde im 16. Jahrhundert bepflanzt und es wurde auch Wein erzeugt. Offensicht ...