Zum Hauptinhalt springen
30 Jahre Erfahrung persönliche Beratung schnelle Lieferung exklusive Weine
Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

95+ POINTS

„…dichte, schöne, reife Frucht, feine nussige Noten, saftig, mittlerer Körper, tolle Säure, sehr gute Tannine, ganz große Finesse und Eleganz, feine Blumigkeit, schöne Schoko-Noten im Finale“ (04/2025)


Technical Sheet


Jane Anson: 93 Punkte

"Inky colour, this is a lovely La Mondotte, gunsmoke reduction, cherry pit, raspberry, cloves, white pepper, sage, oyster shell. Harvest 23 September to 5 October. 40 hl/ha yield, 30% new oak. Cold soak for four days, 8-10 degrees." (04/2025)


Falstaff: 94 Punkte 

"Dunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Zart nach Brombeeren und Lakritze, Herzkirschen, Orangenzesten, feine Edelholzwürze. Mittlere Komplexität, ein Hauch von Himbeerkonfit, rote Kirschen, finessenreiche Struktur, mineralisch und anhaftend, ein delikater Speisenbegleiter." - Peter Moser (04/2025)


Vinum: 94 Punkte 

"Rubinrot leuchtend; floral im Duft, mit Tiefgang und Komplexität; Veilchen, kühler Kamin, Marzipan, Zartbitterschokolade und Salbeiblüten über roten Beeren; am Gaumen gradlinig, saftig und ungemein frisch, die Tannine sind reif, die Frucht knackig, schwerelos gleitend, mit Zug und Balance, endet lang auf rote Johannisbeeren und eine feinwürzige, herbe Note." (04/2025)


Yves Beck: 97-98 Punkte 

"Das Bouquet offenbart von Anfang an die Identität von La Mondotte, die auf Reife schwarzer Beeren und Reifung ausgerichtet ist, jedoch in einem Register, das die Präzision unterstreicht. Die Verschmelzung von Brombeeren mit Veilchennuancen ist bestens gelungen. Das Ergebnis führt zu Frische und Charme. Am Gaumen überrascht Mondotte mit einem salzigen Touch im Auftakt. Er ebnet den Weg für einen kompakten Wein, der von subtilen, samtigen Tanninen und einer prägnanten Struktur getragen wird, die den frischen und saftigen Abgang unterstreicht. Ein La Mondotte, der mit Leichtigkeit und Würde über den Jahrgang hinweggleitet!" (04/2025)


The Drinks Business: 93-95 Punkte 

"Lovely dark blueberry and black cherry fruits, a hint of the black forest – and its gateau. A touch of graphite and a little hint, but not more of pencil-shavings. Glacial in its crystalline core. Ample, again, like all of the von Neipperg St-Emilions in 2024, very pure and precise and deeply layered – like the strata revealed in a cliff face. Quite architectural for the vintage but at the same time lifted and aerial, bright, crisp and intensely sapid on the finish, where the. Cabernet Franc notes really reveal themselves." - Colin Hay (04/2025)


Decanter: 93 Punkte 

"Beautifully lifted raspberry and strawberry fruit on the nose, expressive, open and alive. Clarity and purity. Linear and straight, this has tension at the fore driving the cool and fresh blue fruit and liquorice from start to finish. I love the fun, joyous aspect to the fruit - it’s clean, detailed and so finessed. Some citrus-edged acidity showing the super low 3.35pH. Ageing 30% new oak barrels. A yield of 40hl/ha." - Georgina Hindle (04/2025)


Weinwisser: 19/20 Punkte

vinous_greyscale

Vinous

93-95 POINTS

The 2024 La Mondotte is punchy and energetic, but it also needs to be approached with an open mind and palate. At 13% alcohol, the lowest I can remember here, La Mondotte is driven by strong limestone inflections and brisk acids more than anything else. Élevage will be everything. The combination of the growing season along with a move towards more freshness in the wines here yielded a Mondotte unlike any I can recall tasting. For readers who appreciate technical data, the super low 3.35pH is more typical of a white wine than a red!


- Antonio Galloni (04/2025)

james_suckling

James Suckling

95-96 POINTS

This has a crunchy, al dente character, showing sliced cherries, oranges and hints of iodine. Medium-bodied with a lovely drive and length. Compacted and serious. Nicely knit-together already. From organically grown grapes. 80% merlot and 20% cabernet franc. (04/2025)

jeb_dunnuck

Jeb Dunnuck

92-94 POINTS

Deep ruby/purple hued, the 2024 La Mondotte offers up impressive aromatics of cassis and black raspberries intermixed with scorched earth, graphite, and sappy, floral nuances. It's medium-bodied, has a pure, layered, elegant mouthfeel, ripe tannins, juicy acidity, and outstanding length. (05/2025)

lisa_perrotti-brown

Lisa Perrotti-Brown

94-96 POINTS

Deep garnet-purple colored. Needs quite a lot of shaking to wake up scents of juicy blackberries, raspberry coulis, and boysenberries, giving way to hints of cedar, sassafras, Sichuan pepper, and tar. The light to medium-bodied palate is lively and lightly chewy with bright red and blackberry layers and a lifted, savory laced finish. (05/2025)

Robert_Parker

Parker – Wine Advocate

91-93 POINTS

With a gentle oaky, spicy profile, the 2024 La Mondotte reveals aromas of dark berries, pepper and licorice mingled with mulberry notes. Medium-bodied, chewy and structured, it's layered with elegant tannins and a lively mid-palate that segues into an oaky, firm finish.


- Yohan Castaing (04/2025)

uni-logo-flasche-liegend
Château La Mondotte

La Mondotte – vom Schattendasein zum Geheimtipp

Stephan Graf von Neipperg ist ein Name, der weit über die Grenzen von Saint-Émilion Bekanntheit genießt, d ...