Decanter: 96 Punkte
"This wine presents a perfumed, floral nose with red and pink flowers, transitioning to dark fruit with a pink-purple rim. Cool blue fruit and inky tones define the aromatics. Chalky and bright, it exhibits racy acidity and vibrant energy although remains relatively compact with firm, appealingly grippy tannins. The fruit is pure - cranberry, strawberry, and raspberry - lacking excessive ripeness but offering clarity. Notes of iodine, ink, salt, black pepper, liquorice, and graphite add complexity. Structured and intense yet refined, it avoids heaviness, with fine tannins forming a robust frame. The finish is long, clean, and slightly creamy, with enduring flavours. This really embodies Les Carmes’ chiselled character. With time, it gains sweetness, chewiness, and density, revealing greater depth. 52% whole bunch fermentation. Ageing occurs in 70% new barrels, 19% 18hl vats, and 11% amphorae, with a 3.61pH. Complex, structured, and profound." - Georgina Hindle (04/2025)
Jane Anson: 94 Punkte
"Inky depths to the colour, touch of reduction on the opening as is often the case with En Primeur Carmes, this delivers energy, density, clarity. Austerity on the finish, but plenty of interest, savoury and muscular juicy black fruits, expect a wine that is built around about texture, architecture and savour, which is not something that I have found in many bottles in the vintage. 90% new oak, split between barrels and casks, 11% amphoras. Harvest 17 to 27 September. 3.61 pH, clay and limestone, 60 years old average vine age. 46hl/H yield in vineyard, 41hl/h after picking selection, then 24hl/h after cellar selection. All press used, no chaptilisation." (04/2025)
Falstaff: 95 Punkte
"Anfangs sehr verschlossen im Duft, öffnet dann auf: zu Heidelbeere, Herzkirsche und schwarzem Pfeffer. Die Gaumenstruktur setzt geschmeidig an, entfaltet dann einen sehr homogenen, feinen Gerbstoffdruck, außer einer recht präsenten Säure zeigt der Wein nur geringe Anzeichen des Jahrgangstyps. Die Frucht hallt mit großer Reintönigkeit und Länge nach, auch die Mineralität ist gut präsent." - verkostet von Dr. Ulrich Sautter (04/2025)
Vinum: 98 Punkte
"Dunkles Rubinrot; strahlender Duft, tiefgründig, komplex, feinwürzige Noten, weisser Pfeffer, Veilchen, Heidelbeeren, subtil auch weisser Tee, krautige Noten; am Gaumen gradlinig, klar und rein wie ein Bergbach, top strukturiert, Massen an Tannin von ausgezeichneter Qualität, diese Gerbstoffe machen sich erst ganz hinten am Gaumen bemerkbar, stützen die Frucht, geschliffen, präzis, von erhabener Länge und einmal mehr mit grosser Eleganz und Finesse." (04/2025)
Yves Beck: 98-99 Punkte
"48% Bouchet, 29% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot 52 % ganze Trauben für Carmes 2024. Tief granatrote Farbe mit violetten Reflexen. Das Bouquet zeigt sich zunächst tiefgründig und subtil. Es offenbart pfeffrige Nuancen, Pfingstrosen, einen Hauch von Eukalyptus und Düfte von Heidelbeeren, bevor schließlich eine Spur von frischem Holz. Die Energie, die das Bouquet verspricht, spiegelt sich getreu am Gaumen wider. Der saftige und schmackhafte Auftakt macht den Weg frei für einen kraftvollen Wein, der von kompakten, präzisen, effizienten und feinkörnigen Tanninen getragen wird. Diese kommen erst spät zur Geltung und sorgen für eine subtile herbe Note, die Frische, Saftigkeit und Länge mit sich bringt, gefolgt von einem köstlichen Finale. Ein Wein, der sowohl mit Finesse als auch mit Kraft überzeugt. Er ist filigran und beweist gleichzeitig seine Fähigkeiten als Gewichtheber. Er bewegt sich auf einem Drahtseil, wie ein muskulöser Seiltänzer, gradlinig und vor allem gelassen. Balance, Authentizität und Persistenz: Carmes Haut-Brion!" (04/2025)
The Drinks Business: 96-98 Punkte
"I find this more like Cheval Blanc than ever before! The lowest ever proportion of Merlot in the final blend. A very long floraison of 3-4 weeks, with the biggest problem being the variation in the ripeness of the grapes within the bunches arising from coulure and millerandage. Densimetric sorting was crucial, with almost 40% of the harvested crop rejected (everything below 11.5% of potential alcohol). In the process a potential yield in the vineyard of 45 hl/ha was reduced at picking to 41 hl/ha, with just 24 hl/ha selected for vinification. The average age of vines is now 65 years. The density in the mid-palate is reinforced by the whole bunch fermentation. Instantly nutty. Walnuts and walnut oil. Iris. Peony. Peony bulb. Marjoram. Crushed and yet-to-be-crushed blueberries, a little black cherry too and that lovely authentic Cabernet Franc leafiness. That renders this very aerial but there is no mistaking the great gravitas and profundity too. This has a great vertical range which Guillaume Pouthier compares to a diamond shape in the mouth – though I find it less angular than that implies. Cedar and graphite, with more and more of the former with aeration. Saline, with even a touch of iodine. Succulent, intensely juicy and with a rare viscosity and density – this actually pushes the cheeks. The viscosity of the sapid finish produces almost the sensation of the transposing of the ‘tears’ in the glass to inside of one’s cheeks. Beautifully shaped and structured, lush and plush, plump and generous. Vintage transcendent and clearly the wine of the vintage in the appellation." - Colin Hay (04/2025)
Weinwisser: 19,5/20 Punkte