Decanter: 96 Punkte
"Vivid deep colour in the glass. High acidity as well as sweet and sour fruit make the first impression - lifted and charming this has a fun personality while being structured and long. Fine tannins support the blackcurrant and chocolate elements and I love the licks of wet stone on the finish. A little charged, somewhat unusually for the vintage, but the concentration really works. You don't get the impression they struggled at all. Great texture and balance. Very impressive. Optical sorting. A yield of 38hl/ha. 45% grand vin production up from 41% normally. 13% press wine. Ageing 60% new oak for 18 months." - Georgina Hindle (04/2025)
Jane Anson: 95 Punkte
"Beautifully deep colour, this shows chalk, violet flowers, peony, fragrant and enticing floral profile compared to so many in the vintage, this is excellent, cocoa bean, cassis, depth, layers and concentration - one of the wines of the vintage. 15% press wine, a little more than usual. Harvest 23 September to 8 October, Pierre Grafeuille estate director." (04/2025)
Falstaff: 95 Punkte
"Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart rauchig-kräuterwürzig unterlegte schwarze Waldbeerfrucht, feines Cassis, Brombeerkonfitüre, Nuancen von Edelholz, attraktives Bukett. Komplex, engmaschig, dunkle Kirschen, reife, erstklassige Tannine, gute Frische, mineralisch im Abgang, elegant, bleibt haften, verfügt über Länge und Potenzial, ein klassisches Aromenbild." - Peter Moser (04/2025)
Yves Beck: 98-100 Punkte
"18 Monate Reifung in Barriques für Montrose (davon 60 % neu). Montrose 2024 besticht durch Tiefe, Intensität und Reinheit. Das Bouquet ist von subtilen Noten von Holunder, Cassis und Heidelbeeren geprägt und präsentiert sich elegant, klar und gelassen. Hinzu kommt eine blumige Note, die nicht nur die Frische, sondern auch die Komplexität unterstreicht. Dicht und leicht lieblich im Auftakt, wird der Wein von feinkörnigen Tanninen gestützt, die ihm nicht nur Kraft, sondern auch ein wertvolles Kapital bezüglich Kellerreife verleihen. Solide, geradlinig und begeisternd, setzt Montrose seine Kraft mit Fingerspitzengefühl, Prägnanz und Souveränität ein! Ein Wein, der sich eindeutig vor dem Jahrgang positioniert, oder besser gesagt darüber: Er überfliegt ihn brillant, gelassen und mit Blick auf Großes." (04/2025)
Vinum: 97 Punkte
"Dunkle Farbe, tiefgründige Nase, Schwarzkirschen, Cassis, Rauch, Tabak, Eukalyptus, Mandelblüten; der Gaumen ist zupackend, dicht, Massen an Gerbstoff, hervorragende Struktur, das ist im Kontext des Jahrgangs ein wahres Monument, der Wein hat Biss, Druck und Länge. Einer der besten Weine des Jahrgangs." (04/2025)
The Drinks Business: 96-98+ Punkte
"Sourced exclusively from Terrace 4, the first part of the property to be planted well before the classification. Tasted just after Terrace III, it is difficult to imagine that this could be better. It is. Even more intense in its florality. Again, wisteria and now with a little iris too. Many wines of the vintage have a bulby character to their florality. Not here. This is all about the petals. It’s very delicate. There’s a hint of violet too but it doesn’t overpower the more subtle floral notes that feel very natural and that take the limelight. Graphite and deep dark berry fruits on the palate – black berries, brambles and mulberries. A little red cherry. The fruit profile is rather more familiar than for the Terrace III wine. There’s more gravitas, depth and profundity too. The wine also seems to gather more towards the bottom of the mouth and has more amplitude in its depth. It’s a little more serious but never austere. I love the contrast. The left-bank wine of the vintage." - Colin Hay (04/2025)
Weinwisser: 19,5/20 Punkte