Jane Anson: 94 Punkte
"Toasted cedar and sandalwood oak on the nose, the team as Smith Haut-Lafitte has done a lovely job of adding a gourmet lick of grilled blueberry and raspberry fruits to the opening moments of the wine, alongside richer damson and black cherry in the mid-palate. Great energy, lift and juice, vivid fruits, graphite, ink, chalk tannins, slimmer through the mid palate than in the bigger vintages, but everything in its place. 21hl/h yield, 60% new oak. Fabien Teitgen technical director." (04/2025)
Decanter: 95 Punkte
"Dark fruit and soft rose aromatics, neat and tidy scents. A lovely juicy, fun expression from Smith this year with a dollop of sweet ripe fruit with cooling acidity and fine tannins. Definitely not demonstrative, this is about the precision rather than power or density but it’s graceful and long with focus and charm. Not trying too hard, this is sinewy with a soft fleshiness and really mineral-edged finish that adds tension - liquorice, slate, graphite and pencil lead. Harmonious and balanced. This leans into the vintage. Good construction and energy. 1% Petit Verdot completes the blend. Ageing 60% new oak barrels. 3.6pH." - Georgina Hindle (04/2025)
Falstaff: 94 Punkte
"Dunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart nach Brombeeren, ein Hauch von Lakritze, noch etwas scheu, ein Hauch von Edelholz, rotbeerige Nuancen. Komplex, feine rote Herzkirschen, frischer Säurebogen, mineralisch-salzig, straff im Abgang, feine Cassisnoten im Nachhall, verfügt über Reifepotenzial." - Peter Moser (04/2025)
Vinum: 96 Punkte
"Leuchtendes Rubinrot; tiefgründige Nase, florale Noten, kühler Rauch, dunkle Kirschen, feuchter Stein; kompakter Gaumen, gradlinig, saftig, der Wein baut Spannung auf, die Frucht wirkt auf den Punkt gereift, die Struktur aus feinem Gerbstoff und rassiger Säure stützt, langanhaltendes, würziges, rotfruchtiges Finale. Ein leichtfüssiger, fast schon burgundisch anmutender Smith Haut Lafitte." (04/2025)
Weinwisser: 18/20 Punkte