Decanter: 94 Punkte
"Silky smooth and full of flesh and juicines. This is really quite arresting from the first sip. Vibrant and energetic with a lick of sweet strawberry, sour cranberry and creamy raspberry giving layers of different textures in the mouth. Clean - you definitely get the mineral backbone - slate, graphite and wet stones with mint and aniseed. Long length, it’s very upfront, not so finessed I wouldn't say but it doesn't taste like a 2024. This is high octane stuff. Intense all the way through. Very Valandraud style but with low alcohol and low ph. 3.50pH. 18-22 months 100% new oak." - Georgina Hindle (04/2025)
Jane Anson: 94 Punkte
"There are very few wines in this vintage where you see these grilled, smoky aromatics that are backed up by fruit, but Valandraud delivers, and here you feel that owner Jean-Luc Thunevin stepped in and said, keep going, I want a Valandraud that I recognise. There is still acidity, but it is shaped into austerity and sapidity, with slate tannins, good quality plum and damson fruits. Estate signature, with ageing ability. Harvest 26 September to 7 October, 3.5pH. 100% new oak. Jean-Philippe Fort and Alexandre Béra from Rolland Consultants. Less leaning in to the vintage than railing against it, and there is clear oak here - but it works." (04/2025)
Falstaff: 93 Punkte
"Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, sehr zarte Randaufhellung. Attraktive Nuancen von Lakritze und Cassis, Brombeerkonfit, Orangenzesten, feine Edelholznuancen sind unterlegt. Saftig, elegant und frisch, mittlere Komplexität, sehr lebendig, zitronig-salzig im Abgang, hat Charme, bereits gut entwickelt, ein lebendiger Speisenbegleiter mit Ribiselfinale." - Peter Moser (04/2025)
Vinum: 94 Punkte
"Sehr dichte Farbe; deutlich vom Ausbau geprägt, Rauch, schwarze Schokolade, Süssholz über Brombeeren, Cassis und Pflaumen; am Gaumen strukturiert, auch hier mit merklich Holz, die Frucht aktuell im Hintergrund, feinkörnige Gerbstoffe, stimmige Säure; im Abgang von guter Länge und mit rotfruchtigem Finish." (04/2025)
Yves Beck: 96-97 Punkte
"Das Bouquet von Valandraud ist stark von seiner Reifung mit Noten von Pralinés, Mokka und Kaffee geprägt, offenbart aber auch Nuancen von Pfeffer, reifen schwarzen Beeren und Pfingstrosen und schließlich sogar einen Hauch von Eukalyptus! Am Gaumen konzentriert sich der Wein wieder. Er vereint Breite und Temperament, Tiefe und Charakter mit Eleganz als Leitmotiv. Ein lebhafter, charmanter und überzeugender Wein." (04/2025)
The Drinks Business: 92-94 Punkte
"Very true to its style even in this challenging vintage, but still a wine that will be easy to pick in a vertical in future years for its somewhat elevated acidity. There’s nothing wrong with that and it brings a pleasing sense of crunchiness to the fruit and a tense and charged vibrancy to the mid-palate. But it does cut the richness of this revealing that comparative lack of density vis-à-vis other recent vintages. Fresh, crunchy and with a radiant confit violet note this is certainly one of the vintage’s successes." - Colin Hay (04/2025)
Weinwisser: 18,5/20 Punkte