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Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

89-90+ POINTS

„…saubere, klare Frucht, etwas eindimensional, Mitte schon recht leicht“ (04/2025)


Technical Sheet


Jane Anson: 92 Punkte

"Chalk, slate, rosebuds, super charming, this is a carefully constructed, remains a little bit on the quiet side of the vintage, walks the line of ripeness, with an understated finesse and plenty of Margaux typicity. Helfrich family owners, 40hl/ha yield." (04/2025)


Falstaff: 91 Punkte 

"Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Rotbeerig, Rote Ribiseln, frische Wiesenkräuter, florale Nuancen. Schlank, rotbeerig, ein Hauch von Erdbeeren, frisch strukturiert, zart kräuterwürziger Abgang." - Peter Moser (04/2025)


Vinum: 92 Punkte 

"Expressiv, noch vom Holz geprägt, zeigt Komplexität, einen Mix aus dunklen und roten Beeren; saftiger Gaumen, delikate Frucht, nicht zu stark extrahiert, gut strukturiert, harmonisch, langanhaltend. Sehr gelungen." (04/2025)


Yves Beck: 91-93 Punkte 

"Nuancen von Cassis, Minze, Iris und gerösteter Paprika im Bouquet des Tertre 2024. Der Wein hat eine gute Dichte und wird von lieblichen Tanninen und einer Struktur gestützt, die Frische und Temperament bildet. Der leicht salzige und saftige Abgang wird von einer eleganten Herbheit untermalt, die für Frische und Länge sorgt. Das Ensemble muss während der kommenden Reifung noch an Entfaltung gewinnen, aber das offenbare Profil ist überzeugend. Ein mundender und harmonischer Wein, den man sicherlich schon in seiner Jugend genießen kann, der aber dennoch ein wenig Kellerreife verdient." (04/2025)


The Drinks Business: 92-94 Punkte 

"Lush and plush in its gracious, slightly delicate and subtle florality with a very dark berry and cherry fruit – the marriage of the two so attractive. A gorgeously refined and very fluid wine, with great appellation character and the product of the gentlest of extractions, this is a wine of elegance and finesse. One of the best results from here in recent vintages. Exquisite. I simply love the floral-enrobed cedar on the finish." - Colin Hay (04/2025)


Decanter: 92 Punkte 

"Lifted fragrance - blackcurrants and cherries on the nose. Tannins have a soft chew and fleshiness to them with clear and cool fruit providing the main focus. There’s bright acidity with a mouthwatering edge that is so enjoyable before salty, tobacco aspects come in on the finish. Well made with precision and still enough fruit and flavour to be enjoyable. It’s likely ageing will add a touch more structure. Very good. 2% Petit Verdot completes the blend. Ageing 60% new oak. 60% production. 3.6pH. Tasted three times." - Georgina Hindle (04/2025)


Weinwisser: 17,5/20 Punkte

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Vinous

90-92 POINTS

The 2024 Château du Tertre has a delineated and focused bouquet, with pure black plum, blueberry fruit and violet aromas. The oak is prudently used. The palate is medium-bodied with a bit of chewiness on the entry and light grip. This attenuates slightly toward the finish but there is freshness and sapidity. Not a long-term du Tertre but I think it is well made.


- Neal Martin (04/2025)

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James Suckling

93-94 POINTS

Pure, juicy fresh fruit with roasted spices, berries and dark cherries. Bright, crunchy and tight. Lovely tension in the middle with properly framed tannins. Long finish. 75% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 13% merlot and 2% petit verdot.


- Zekun Shuai (04/2025)

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Lisa Perrotti-Brown

91-92 POINTS

Deep garnet-purple colored. Gives up notes of kirsch and raspberry coulis, giving way to hints of tobacco leaf, lavender, and Provence herbs. The light to medium-bodied palate offers a good intensity of bright red and blackberry flavors, supported by approachable tannins and a lively line, finishing savory. (05/2025)

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Parker – Wine Advocate

90-92 POINTS

A blend of 75% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, 10% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, the 2024 du Tertre unwinds in the glass with notes of cassis, plums, a touch of licorice and spices. Medium to full-bodied, bright and lively, with sweet tannins and good depth for the vintage, it's the result of a harvest that began on September 24 and concluded on October 8.


- William Kelley (04/2025)

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Château du Tertre

Château du Tertre – von Iren, Niederländern und Franzosen

1143 soll es schon erbaut worden sein, doch erst 1736 gab Pierre Mitchell dem Anwesen seinen noch heutigen Namen Château du Tertre. Parallel hat der Ire die erste Glashütte in