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Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

92+ POINTS
"...tolle, klare, frische Frucht, feine Süße, viel Charme, sehr schön am Gaumen, gute Säure, mittlerer Körper, tolle feminine Tannine, schönes, kerniges Finale." (04/2025)


Jane Anson: 91 Punkte

"Medium intensity ruby colour, and lovely aromatics, really comes out in waves, soft, charming, gentle, extremely carefully constructed, this is a lovely wine, sweet berries and woodsmoke, has an effortless feeling. No need to wait too long, hard to argue with. Harvest 18 September to 4 October, 30hl/h yield." (04/2025)


Falstaff: 92 Punkte 

"Kräftiges Rubingranat, violette Reflexe, dezente Ockerrandaufhellung. Zart tabakige Nuancen, rotes Waldbeerkonfit, reife Herzkirschen sind unterlegt. Saftig, feine Fruchtsüße, feine Säurestruktur, elegant, reife, runde Tannine, rotbeerige Nuancen, ein Hauch von Nougat, bereits sehr gut entwickelt." - Peter Moser (04/2025)


Yves Beck: 90-91 Punkte 

"Das Bouquet von Haut-Bailly II unterstreicht seine Frische im Auftakt, die sich auch in der rubinroten Farbe mit granatroten Reflexen ankündigt. Der saftige Auftakt setzt die Frische fort und macht den Weg frei für einen eleganten, harmonischen und mundenden Wein. Sein animierender Charakter und seine Saftigkeit laden dazu ein, ihn jung zu genießen!" (04/2025)


Vinum: 92 Punkte 

"Sehr helles Rubin, fast schon Pinot-artige Farbe; auch im Duft burgundisch anmutend, frisch, rotfruchtig, mit floralen Noten und einem Hauch Tabak; der Gaumen ist leichtfüssig, reife, rote Beerenfrucht, feines, nicht überbordendes Tannin, rassige Säure, gute Länge; im Abgang mit Walderdbeeren und einer fast schon pfeffrigen Würze. Viel Trinkfluss in diesem Wein." (04/2025)


The Drinks Business: 91-93 Punkte 

"A lovely gentle and very natural sweetness here. Plums and a mix of red and darker berry fruits. Almost a touch of confit strawberry. Cranberry. Sandalwood. A nice touch of Haut Bailly graphite. Glossy on the entry with lovely fine-grained tannins, the acidity very well integrated. Plush in the mouth and a good introducton to the grand vin. This shows how good the second wines can be. I love the very fine-grained but tactile tannins on the finish." - Colin Hay (04/2025)


Weinwisser: 17/20 Punkte

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Vinous

89-91 POINTS

The 2024 Haut-Bailly II is soft, open-knit and gracious. Silky tannins wrap around a core of macerated cherry, blood orange, spice and new leather. Medium in body and nicely layered, the Haut-Bailly II is all class. The 2024 is aromatic and delicate, with lovely inner perfume and fine balance.


- Antonio Galloni (04/2025)

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James Suckling

91-92 POINTS

Lots of red berries with a nice touch of red bell peppers. This is quite pretty and fluid on the palate, with red fruit and a touch of olives. Barely medium-bodied on the palate, with very soft tannins. 45% cabernet sauvignon, 45% merlot, 8% petit verdot and 2% cabernet franc.


- Zekun Shuai (04/2025)

jeb_dunnuck

Jeb Dunnuck

87-89 POINTS

The second wine of Haut-Bailly, the 2024 Haut Bailly II, is based on 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 8% Petit Verdot, and 2% Cabernet Franc that's resting in 30% new barrels. It's a pretty, medium-bodied effort with lively red fruits, flowers, spicy nuances, soft, supple tannins, and a forward, charming style that will drink beautifully right out of the gate. (05/2025)

lisa_perrotti-brown

Lisa Perrotti-Brown

91-93 POINTS

Deep garnet-purple colored. Notes of raspberry pie and Morello cherries spill from the glass, giving way to hints of rose bud tea, cinnamon stick, and pencil lead. The medium-bodied palate is juicy and soft-textured with just enough freshness and a spicy lift on the finish. (05/2025)

Robert_Parker

Parker – Wine Advocate

85-87 POINTS

Notes of dark cherries and flowers preface the 2024 Haut-Bailly II, a moderately weighted, lively and firm wine with a slightly peppery, spicy finish due to the proportion of Petit Verdot. This blend of 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 8% Petit Verdot and 2% Cabernet Franc is delicately perfumed.


- Yohan Castaing (04/2025)

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Château Haut Bailly

The Irish Fiddle and the wine

Schon im 15. Jahrhundert soll es in der Gegend des heutigen Château Haut-Bailly Reben gegeben haben. Da schau mal an! Was man heute als Haut-Bailly kennt, wurde im 16. Jahrhundert bepflanzt und es wurde auch Wein erzeugt. Offensicht ...